Vervolgspagina's

Substraat en bodembedekking

Voor diverse teelten kan gechipte Olifantsgras dienen als substraat in plaats van de traditionele grondstoffen zoals stro/houtsnippers. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de paddenstoelenteelt. Dat Miscanthus biologisch geteeld kan worden is een bijkomend voordeel. Tevens hebben wij klanten die het olifantengras gebruiken als duurzame veenvervanger. Zeker gezien de verduurzamingsslag die gemaakt wordt in substraten biedt Miscanthus kansen. In welke mate Miscanthus hier geschikt voor is, is afhankelijke van de teelt.

Tevens is de toepassing van olifantengras als duurzame en biologisch afbreekbare bodembedekking interessant. Tot onze klanten behoren bijvoorbeeld gemeentes en hoveniers die Miscanthus gebruiken als duurzame onkruidonderdrukker. Deze toepassing wordt ook wel mulching genoemd en kan uitstekend een onderdeel vormen van duurzaam groenbeheer.

De mulch kan worden aangebracht in een laag van 5 cm dik in een onkruidvrij gemaakt plantvak. Dit zorgt ervoor dat onkruid niet kan groeien. Bijkomend voordeel is dat Miscanthus een sponsachtige binnenkant heeft, waardoor het ook zeer geschikt is als stalstrooisel, dat vocht absorbeert. Vervolgens zal de Miscanthus na een regenbui het water geleidelijk “loslaten” wat de vochtbehoefte van de beplanting ten goede komt. Daarnaast stimuleert de dikke laag Miscanthus het bodemleven wat dankzij deze luchtige bodem de groei van de beplanting zal bevorderen.