Vervolgspagina's

Groeicyclus

In de olifantsgras groeicyclus worden jaarlijks nieuwe scheuten gevormd, deze komen doorgaans in april bovengronds bij een bodemtemperatuur van 10-12 graden Celsius. In het eerste jaar van aanplant bereiken de stengels in augustus een lengte van circa 1 - 1,5 meter met een diameter van circa 10 mm.

Einde zomer begint de plant van onderuit langzaam in te drogen, dit proces versneld in de herfst wanneer de nutriënten zich naar de rhizomen verplaatsen. Op dit moment vallen de bladeren op de bodem en wordt een dicht bladerdek gevormd. Mocht er nog sprake zijn van overgebleven gebladerte dan zal dit tijdens de vorst afsterven, gedurende de winter droogt het gewas verder in.

Omstreeks maart - april is na het afvallen van de bladeren het olifantengras klaar voor de oogst. Wanneer de buitentemperatuur stijgt wordt de groeicyclus herhaalt.

De stengels lijken tussen bamboe en riet in te zitten, zijn doorgaans onvertakt en hebben een met merg gevulde kern. Vanaf het eerste jaar na aanplant zal het gewas ontwikkelen tot het uiteindelijk een lengte van 3 - 3,5 meter kan bereiken (jaar 3), dit is echter ook afhankelijk van omstandigheden zoals onkruidonderdrukking bij aanvang, het weer en de grondkwaliteit.

Ook al wordt Miscanthus voor een 20-jarige periode aangeplant er is sprake van een jaarlijkse groeicyclus. Vanaf het 3e jaar na aanplant bereikt het olifantsgras doorgaans haar volledig potentieel voor de resterende levensduur.

Herfst Gras

VROEGE LENTE

Jaarlijks kunt u na het afvallen van de bladeren uw olifantengras oogsten in maart of april. Als de temperatuur is kunt u direct uw nieuwe rhizomen inplanten voor de volgende groeicyclus.

LENTE

De nieuwe scheuten komen bovengronds, het wordt duidelijk of de zaaiing geslaagd is en het olifantsgras zal groeien.

ZOMER

Tot aan de zomer kan het olifantengras tot wel 1,5 meter hoog groeien, aan het einde van de zomer begint het droogproces vanuit de rhizomen naar de bovengrondse massa.

HERFST

De bladeren vallen van uw olifantsgras af, hierdoor wordt de bodem goed bedekt. Het droogproces loopt verder de gehele herfst en winter.