Olifantengras  is dankzij haar lage vochtpercentage en de grote hoeveelheid aan jaarlijkse droge massa vooral bekend van het gebruik in biomassacentrales. Maar het gewas biedt nog veel meer mogelijkheden aan zowel akkerbouwers, boeren, landschapsbeheerders, als partijen met niet optimaal benutte gronden en verwerkende industrieën van Biobased grondstoffen!

Papier

Vanuit de overtuiging dat Miscanthus een van de grondstoffen van de toekomst kan zijn, is er door papierfabriek Van Houtum en Cradle Crops een raamcontract getekend.  Dit contract omvat de doelstelling om in de periode van 2014 tot en met 2017 de aanplant van 100 hectare Olifantengras te realiseren. Hierbij garandeert Van Houtum afname van de oogst door middel van een 10-jarige afnameovereenkomst na aanplant. De aanleiding voor Van Houtum om Olifantsgras in het hygiënepapier te verwerken is enerzijds het duurzame karakter van het gewas dat aansluit bij Van Houtum’s Cradle to Cradle certificering en anderzijds de groter wordende schaarste van oud papier. Voor het persbericht klikt u Hier.

Vezelplaten  en andere constructiematerialen

Het lage vochtpercentage bij de oogst en het geringe soortelijk gewicht maken Olifantengras tot een uitstekende grondstof voor lichtgewicht vezelplaten. Bekijk voor meer informatie het volgende fragment: Link. Tevens zijn er initiatieven om lichtgewicht vezelbeton met hierin Miscanthus verder uit te ontwikkelen en in de bouwbranche te introduceren.

Stalstrooisel

Miscanthus als stalstrooisel is in Nederland en België een markt in ontwikkeling. Vanaf het 3de jaar na aanplant heeft Olifantengras een jaarlijkse oogst van 15 – 20 ton/hectare van een strooisel met een groot absorberend vermogen. Het absorberend vermogen is volgens onderzoek 3 maal groter dan van stro en het dubbele van het absorberend vermogen van houtkrullen (Mutton, 2012), met als gevolg dat er een kleiner volume aan strooisel benodigd is. Het grote absorberend vermogen van Olifantengras komt voort uit de poreuze kern van de stengels. Bijkomend voordeel van deze poreuze kern is dat deze uitstekend in staat is om stikstof te absorberen en daarmee ammoniak (met de geur) op te nemen en te neutraliseren. De toepasbaarheid voor Olifantengras strooisel is breed, zo kan de ontstofte variant voor paarden gebruikt worden maar kan het ook direct als strooisel voor pluimvee of koeien worden benut.

 “In various trials Miscanthus bedding has come out top in labour, material consumption, disposal volume, ammonia, bacteria, odiferousness, hygiene, and cost/performance ratios.” (Equi-Ads Equestrian Magazine November 2007)

Substraat  en Bodembedekking

Voor diverse teelten kan gechipte Olifantengras dienen als substraat in plaats van de traditionele grondstoffen zoals stro/houtsnippers. Dat Miscanthus biologisch geteeld kan worden is een bijkomend voordeel. Tevens is de toepassing van Olifantengras als duurzame en biologisch afbreekbare bodembedekking interessant.

Begroeiing van uitloop dieren

Door de snelle groei, de dichtheid en de lengte van het olifantsgras bijna jaar rond biedt het mogelijkheden als begroeiing voor biologische boeren.

Energie

Met name in de ‘local for local’ toepassing dan wel de toepassing voor eigen gebruik zijn er mogelijkheden als energietoepassing. De uitdaging hierin is om een optimale keten te vormen van een lokaal areaal aan Miscanthus, opslagcapaciteit en de juiste ketel en dit uiteraard te koppelen aan een warmtevraag. Een korte keten zorgt ervoor dat deze toepassing zowel vanuit duurzaamheids- als economisch perspectief kansen biedt.

Uit onderstaande tabel op basis van onderzoek door AEBIOM (2007) is gebleken dat Olifantengras door haar grote productie aan droge massa en lage vochtpercentage bij oogst veel potentie heeft als biobrandstof!

Neemt u voor het plaatsen van een bestelling of het opvragen van een offerte contact met ons op.

Van Houtum - Cradle Crops
Miscanthus (olifantsgras) strooisel
Miscanthus (olifantsgras) opslag
Miscanthus giganteus (olifantsgras) - pellets